Eνημέρωση
Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 13:41
36ο Σπάρταθλον, ένας ακόμη άθλος ολοκληρώθηκε

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 δόθηκε η εκκίνηση του 36ου Σπάρταθλον, του ιστορικού υπερμαραθώνιου, υπό το άγρυπνο βλέμμα του ιερού βράχου της Ακρόπολης.

 

Φέτος, πήραν μέρος 381 αθλητές και κατάφεραν να τερματίσουν 237. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν όλο το διήμερο μετέτρεψαν το φετινό αγώνα σε έναν από τους πιο απρόβλεπτους και την υπερπροσπάθεια των αθλητών σε άθλο.

 

Ένας άθλος, όπου γέμισε με περηφάνια όχι μόνο αυτούς, που συμμετείχαν αλλά και όλους όσοι είχαν την ευκαιρία να το ζήσουν από κοντά.


Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν τον πρώτο Σπαρταθλητή, μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα, περίπου στις 5:55 το πρωί του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου 2018.

  

Οι ισχυρές καταιγίδες και άνεμοι σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στη ακύρωση διαφόρων εκδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας Δημοτικοί Σύμβουλοι υποδέχονταν κάθε έναν αθλητή, που τερμάτιζε, δίνοντάς τους να πιουν νερό από τον Ευρώτα, ένα αναμνηστικό και στεφανώντάς τους με ένα κλαδί ελιάς.

 

Αποκορύφωμα,  η Τελετή λήξης του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2018 , το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Σπάρτης.

 

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης η κα Σόνια Φίλη, δημοσιογράφος της ΕΡΤ και η κα Βιβή Δούβρη-Τόμπρου, η οποία βοήθησε με τη μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα, προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

 

Στην Τελετή Λήξης συμμετείχε η Ζωή Τηγανούρια, που μας χάρισε μία υπέροχη συναυλία και μας ταξίδεψε μουσικά παρουσιάζοντας τη Μουσικοχορευτική παράσταση «Έτσι είναι η Ζωή» και τα χορευτικά συγκροτήματα  «Πυρρίχη» και «Χοροδρόμοι».

 

Η Δημοτική Αρχή τίμησε και επιβράβευσε τους αθλητές και τις αθλήτριες, που έλαβαν μέρος σε έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, στους τρεις πρώτους άντρες Σπαρταθλητές, αλλά και στις τρεις πρώτες γυναίκες Σπαρταθλήτριες δόθηκαν βραβεία και αναμνηστικά.


Αναφορά έγινε και στους τρεις Λάκωνες, τον Σπύρο Θεοδοσόπουλο, τον Ευθύμιο Κωσταρίδη και τον Κώστα Λαμπρινό, που με τη συμμετοχή τους και το τερματισμό τους, έκαναν την Σπαρτιατική κοινωνία για ακόμα μία φορά περήφανη.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης τόνισε ότι: «Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος, από τους πιο  δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων  παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Οι αθλητές, που συμμετέχουν δεν είναι μόνο πρεσβευτές του αθλητικού πνεύματος  αλλά και της ιστορίας της Σπάρτης».

Επισης, ανέφερε ότι «Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Δήμο
σε συνεργασία με τα Νομικά Πρόσωπα και τους φορείς της πόλης, δεν περιορίζονται  μόνο στο αθλητικό γεγονός με αφετηρία τερματισμό και λήξη αλλά μετατρέπονται σε μια πολιτιστική πανδαισία , αντάξια της σπουδαίας αυτής διεθνούς διοργάνωσης. Καθώς στόχος όλων μας είναι το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ να πάρει τη θέση, που του αξίζει. Θέση αντάξια της ιστορίας του θεσμού»
.

Και ευχαρίστησε «όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων τις Υπηρεσίες, τους Συλλόγους, τους Τοπικούς φορείς, τους εργαζόμενους του Δήμου και όλους τους εθελοντές που για μια ακόμα φορά  ήταν η ψυχή των εκδηλώσεων και απέδειξαν ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, την ΕΡΤ και την ΕΡΑσπορ, που με τη χορηγία τους οι εκδηλώσεις του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ γίνονται γνωστές σ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, τους χορηγούς Eurobank και Cosmote, όλα τα μέσα επικοινωνίας για την προβολή των εκδηλώσεων και φυσικά στους πρωταγωνιστές της βραδιάς, τους αθλητές και τις αθλήτριες, που για ακόμα μια φορά ξεπέρασαν τα ανθρώπινα όρια  κερδίζοντας το θαυμασμό όλων μας.»

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 έπεσε η αυλαία του 36ου Σπάρταθλον με το Δήμαρχο Σπάρτης να παραθέτει γεύμα σε όλους τους Σπαρταθλητές και τους συνοδούς τους, ανανεώνοντας το ραντεβού του Δήμου μαζί τους, για του χρόνου και να χαρίζει μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές του Σπάρταθλον με την βράβευση, για τη συμμετοχή τους και τον τερματισμό τους, του γηραιότερου σπαρταθλητή Jagersma Dik ηλικίας 64 ετών, από την Ολλανδία και της γηραιότερης σπαρταθλήτριας Furuyama Takako ηλικίας 65 ετών, από την Ιαπωνία.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΠΑΡΤΗΣ